torstai 17. maaliskuuta 2016

Taajamametsät

Taajamametsien hoidossa pyritään luomaan hyvin hoidettu ja monipuolinen ympäristö jota voidaan käyttää ulkoiluun, melun- ja pölynhallintaan ja kansanterveyttä parantaviin toimiin. Taajamametsiät poikkeavat talousmetsistä olemalla yleensä monilajisempia (ei keskitytä esim. pelkän kuusen kasvatamiseen), vanhempia, koska metsiä ei päätehakata ja ne sisältävät enemmän lahopuuta. Edellä mainittujen asioiden lisäksi taajamametsistä poistetaan hakkuutähteet ja ne ovat yleensä myös avarampia. Taajamametsien hoidossa tulee ottaa huomioon alueen muut käytötarkoitukset kuten lenkkipolut ja metsän asema esim. näköesteenä.

Taajamametsissä on luonnonmonimuotuoisuuden kannalta monia riskejä. Harvakseltaan ripotellut ja yleensä pienet metsälaikut eivät yksinään riitä säilyttämään lajienkirjoa. Pienellä alueella vahvimmat kasvit ovat selviytymistaistelussa ensimmäisinä ja metsien kuluminen esim. lenkkeilyn kautta saattaa heikommin menestyvät kasvit vaikeampaan asemaan kuin isommissa metsissä. Myös taajamametsiä riivaavat saasteet, valot ja esim puutarhoista karanneet vieraslajit heittävät kapuloita kasvien rattaisiin. Kaikkea tätä vastaan on syytä suojella taajamametsiämme, koska monipuolinen kasvisto ja tätä kautta myös eläimistö on suuressa roolissa kansanterveyden ja yksittäisen ihmisen jaksamisessa. Hyvin hoidetuissa metsissä ihmisen sielu lepää ja metsät ovat tutkitusti tehokkaita stressinpoistajia. Liikunta on itseään motivoivaa kun lenkille voi lähteä metsään betoniviidakon sijasta.

Kaavoituksessa taajamaetsät löytyvät joko yleis- tai asemakaavasta. Taajamametsää määritellessä on otettava huomioon metsän etäisyys asutuksesta tai muusta rakentamisesta, pelkkä kaava ei voi määritellä onko kysessä taajamametsä vaiko ei. Taajamametsistä on hyvä muistaa että ne eivät ole metsälain piirissä. Taajamametsät merkitään kaavoissa yleensä kolmen pääluokan mukaan, M maa- ja metsätalousvaltainen alue, V virkistysalue ja S suojelualue. Kaavoitettuja metsiä saa hakata vain jos alueella ei ole toimenpiderajoitusta, jos toimenpiderajoitus löytyy pitää hakkuisiin hakea erillistä maisematyölupaa. Toimenpiderajoitus voidaan myös purkaa kaavatasolla jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti