torstai 24. maaliskuuta 2016


Hämeenlinna, Aulanko ja Kaupunginpuisto retki (ma 21.3.)



Hämeenlinnan kaupunkipuisto oli perustamishetkellään (10.1.2001) Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kansallinen kaupunkipuisto. Niin tuolloin kuin vielä nykypäivänäkin, keskustasta linnan kautta Aulangolle ulottuva puisto on tärkeä osa kaupungin identiteettiä ja infrastruktuuria.

 Puistokuja Aulangon näköalatornin mäellä.

Mikä on kansallisen kaupunkipuiston rooli tässä suunnittelussa?

Kansallisen kaupunkipuiston rooli suunnittelussa on asettaa kriteerit puistosta löytyville asioille niin objektiivisesti kuin subjektiivisestikin; merkittäviä kulttuuriympäristöjä rakennuksineen, jotka auttavat ymmärtämään kaupungin historiaa, tärkeitä luonnonaluteita sekä puistoarkkitehtonisesti ja esteettisesti merkittäviä puistoja ja viheralueita, jotka lisäävät kaupungin viihtyvyyttä ja "vihreää julkisivua".

Miten kaupungin ja Metsähallituksen tavoitteet ja käytännön hoitotoimet eroavat toisistaan?

Hoitotoimet ovat pääpiirteittäin samat; molemmat haluvat säilyttää Aulangon alueen autenttisuuden ja historiallisuuden. Eroavaisuudet tulevat esille toteuttamistavassa ja toisarvoisissa päämäärissä: 

Kaupunki haluaa turvata alueen erityispiirteet- rehevän luonnon sekä lajiston elinympäristöineen, jossa korostuvat lisäksi maisemanhoito ja -suojelu. Tavoite on lisätä luonnonvaraisia alueita ja monimuotoisuutta hoidetuissa puistometsissä.
Metsähallitus pyrkii hoitamaan alueita niin, että toimenpiteitä tekemällä saataisiin turvattua Standerskjöldin luoman puiston ja tärkeiden maisemanähtävyyksien säilyminen. Tavoite on säilyttää puiston historialliset elementit niin, että sen alkuperäiset kulttuurivaikutteiset piirteet vahvistuvat.


 Arvioi yleisellä tasolla lyhyesti eri suunnitelmien laajuutta ja käyttökelpoisuutta käytännön työnsuunnittelun näkökulmasta. Millainen ohjeistus tarvittaisiin käytännön työnjohtoon esim. kaupungin näkökulmasta?

Metsähallituksen suunnitelma tuottaisi hieman enemmän työtä, sillä kaupunki haluaa korostaa luonnonvaraisia metsiä alueella. Kaupungin näkökulmasta työnjohto tulisi ohjeistaa pyrkimään säilyttämään mahdollisimman hyvin koskematonta luontoa.


Reipas kuitujäbä (Saku) inspektoimassa Aulangon vihreää infrastruktuuria ja puustoa.

Lähteet: 

http://www.hameenlinna.fi/pages/381749/Maisemanhoitosuunnitelma%20Aulangolle_s.pdf
http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Muut/aulanko-lhs2011.pdf
http://www.hameenlinna.fi/pages/381722/KKPhoito_ja_k%C3%A4ytt%C3%B6sKEVYT.PDF



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti